Mesterséges intelligencia
Back

A mesterséges intelligencia alkalmazása és hatása a munkaerőpiacon

Negyedéves munkaerőpiaci felmérésünk változó összeállítású részében ezúttal többek között arra kérdeztünk rá, hogy a hazai munkáltatók milyen mértékben alkalmazzák az új technológiákat (mesterséges intelligencia (MI), gépi tanulás, virtuális valóság) a saját cégüknél.

 

A mesterséges intelligencia alkalmazásának aránya

 

Nem meglepő módon, Magyarország a globális trendekhez képest kissé el van maradva a az új technológiák alkalmazásában. A globális átlag 48%, míg a hazai vállalatok 39%-a mondta, hogy már alkalmazza az AI-t, beleértve a gépi tanulást is. Hazai viszonylatban ez mindössze 3%-os növekedést jelent az egy évvel ezelőtti munkáltatói válaszokhoz képest (35%).

Nagy az egyetértés azonban a hazai és nemzetközi munkáltatók közt az AI munkára gyakorolt hatását illetően. A munkáltatók szerint a mesterséges intelligencia iránti optimizmus szenioritási szint szerint változik, 12-14% pontnyi különbség mutatkozik a felső vezetés és az első vonalbeli dolgozók között. A gyári és a frontvonalban dolgozók a legkevésbé optimisták a MI-vel kapcsolatban.

A mesterséges intelligencia alkalmazásával kapcsolatos kihívások közt a három vezető nehézség – eltérő sorrendben – szintén megegyik világviszonlatban: ezek a költséggel, adatvédelemmel és az AI-készségek hiányával kapcsolatosak.

 

A mesterséges intelligencia létszámra gyakorolt hatása

 

Nem lehet megkerülni azt a kérdést a mesterséges intelligencia alkalmazása során, hogy milyen hatással lesz széleskörű elterjedés a munkaerő-létszámra. Magyarországon pesszimistábbak a munkáltatók ebben az ügyben és az iparágak közt is jelentősebb eltérések mutatkoznak a várkozásokat illetően.

A munkaadók világszerte – Magyarországot is beleértve – azt tapasztalták, hogy a technológiai eszközök fejlesztése és a jólét priorizálása a két legfontosabb tényező az új munkaerő elkötelezettségének és termelékenységének növelésében, így a munkáltatók nem kerülhetik el az új technológiák implementálását.

 

ManpowerGroup Munkaerőpiaci Előrejelzés

Egyéb hírek

Bosqar Invest

Leadership Shifts and New Advisory Board to Position Workplace for Future Success

• BOSQAR INVEST is announcing a leadership transition in its HR vertical, Workplace.
• Aleksandar Hangimana is stepping down as CEO of…
Önéletrajz

A tökéletes önéletrajz titkai: így kelts pozitív első benyomást

Az önéletrajz megírása az álláskeresési folyamat egyik legfontosabb feladata. Bár manapság számos módja van annak, hogy felkeltsük a munkaadók…
MEOS Q3

ManpowerGroup Munkaerőpiaci Előrejelzés 2024 Q3

2024 harmadik negyedévében a hazai munkáltatók 37 százaléka tervezi bővíteni jelenlegi munkaerőkeretét. Ez az arány 6 százalékponttal magasabb a…
loading-gif